El Cremosito del Zújar

Llet crua d’ovella Merina
Campanar (Extremadura)

Unitats de 350gr a 400gr aprox. A l'entrega del producte es donará el pes i preu exacte.

34,00/Kg

Kg
Total:

Descripció

COCA D’OVELLA LLET CRUA ELABORADA AMB QUALLO VEGETAL I SAL
EL CREMOSITO DEL Zújar, EL FORMATGE MÉS GUARDONAT INTERNACIONALMENT

Elaborat artesanalment amb llet crua de ramaderies pròpies de raça Merina, quall vegetal (Cynara cardunculus) i sal.

La maduració d’realitza en taules de fusta, amb un embenat al voltant de l’formatge per evitar que es deformin i un continu volteig durant més de 60 dies, aconseguint una escorça fina, homogènia i resistent al seu torn.

Textura: Suau, molt cremosa, fundent, gairebé liquada.
Sabor: Intens, deixant un lleuger punt d’amargor a al paladar.
Conservar en fred entre 4ºC i 6ºC
Temperatura òptima de consum: entre 20ºC i 25ºC
Al·lèrgens: LLET
Formatge Sense Gluten

“El Cremosito del Zújar” és un formatge extremeny, que s’elabora a Campanar, un poble situat a la Comarca de la Serena, Badajoz. És la culminació d’el somni d’un grup de pastors que es van unir per tal de mantenir una tradició formatgera i donar un valor afegit a les seves explotacions ramaderes.
Uns ramaders incansables que respectaven als seus ramats, estimaven el seu treball de pastor i formatger alhora i sempre buscaven l’excel·lència en tot allò que feien.

“El Cremosito del Zújar” es caracteritza per ser elaborat amb la llet de les pròpies ovelles de la raça merina, ramats que pasturen lliurement per un paisatge tan bell com inhòspit, amb les seves estepes desforestades, aflorant les pissarres disperses entre les pastures fins de primavera .

“El Cremosito del Zújar” s’elabora amb llet crua d’ovella Merina, quall vegetal natural (per maceració dels pistils de la flor de l’card “herbacol”) i sal comuna, elaborat i madurat seguint els mètodes tradicionals i amb un període mínim de maduració de 60 dies.

A el terme de la seva maduració ha de presentar les següents característiques:

La seva textura pot presentar tres tipus:

 1. Molt tova gairebé fluïda o liquada, en aquest cas és molt suau, adherent i fundent, sent la seva escorça fina i molt sensible a la manipulació. La seva maduració és de 2 mesos.
 2. Tova, cremosa i untuosa, i en aquest cas és molt suau, adherent i fundent, presentant una escorça més estable i ferma; acta per al tall també coneguda com “Coca Assentada”. La seva maduració és de 3 mesos.
 3. Dura, a el tall. Ja perd la seva característica de untabilidad i es converteix en formatge dur. La seva curació supera els 12 mesos

CARACTERÍSTIQUES FÍSIQUES I organolèptiques:

 • -El tall sol ser semi-tancat, amb algun forat, com més liquat estigui menys ulls apareixen.
 • Forma discoïdal amb cares sensiblement planes i superfície perimetral convexa.
 • Exteriorment presenta un color persistent, molt complex, des del groc cerós a l’ocre; interiorment aquest grogueja, destacant les vores marrons de l’escorça.
 • Deixa un característic amargor lleuger en boca, a causa de l’quall vegetal.
 • La seva olor característica no identifica el seu sabor, sent aquest molt fort i intens, sobretot en els formatges més liquats.
 • Alçada de 6 a 8 cm. Diàmetre de 10 a 18 cm. Pes de 400 a 1.250 grs. (Les dades varien segons grandària)
 • Escorça semidura de color groc céreo a ocre. Cares llises i superfície perimetral llisa o amb l’empremta de la llata o motlle.
 • Pasta tova a semidura, de color ivori a groc céreo, podent presentar ulls petits desigualment repartits.
 • Composició mínima de greix de 50% sobre extracte sec, proteïna total 35% i extracte sec 50%.